13 oktober 2023

Jigging: diepzee- en zoetwaterjigging

diepzee jigging vissen

Jigging is een vismethode die populair is in zowel diepzeewateren als zoetwateromgevingen. Het draait allemaal om het gebruik van loodkoppen met kunstaas dat op en neer wordt bewogen om vis aan te trekken en te vangen. In dit artikel zullen we de basisprincipes van jigging verkennen, zowel in diepzeewateren als in zoetwater, en ontdekken hoe deze techniek vissers kan helpen om een verscheidenheid aan vissoorten te vangen.

De essentie van diepzeejigging

Diepzeejigging is een techniek die vaak wordt gebruikt voor het vangen van roofvissen in diepe oceaanwateren. Het draait allemaal om het laten zinken van een loodkop met kunstaas naar de diepte waar vissen zich bevinden en vervolgens het kunstaas op te halen en te laten vallen om aanbeten uit te lokken.

Soorten kunstaas voor diepzeejigging

Bij diepzeejigging worden verschillende soorten kunstaas gebruikt, waaronder metalen jigs, softbaits en kunstvliegen. Elk type kunstaas heeft zijn eigen toepassingen en aantrekkingskracht op verschillende vissoorten.

Technieken voor diepzeejigging

Om succesvol te zijn in diepzeejigging, moet je de juiste technieken beheersen. Hier zijn enkele belangrijke technieken die vissers moeten kennen:

  • Verticaal Jiggen: Bij verticaal jiggen laat je het lood met kunstaas recht onder de boot zakken en haal je het met schokkerige bewegingen omhoog. Deze techniek is zeer effectief bij het vangen van diepzeevis zoals kabeljauw, tandbaars en tonijn.
  • Diagonaal Jiggen: Diagonaal jiggen is vergelijkbaar met verticaal jiggen, maar je laat het kunstaas schuin achter de boot zakken en trekt het schuin omhoog. Dit kan handig zijn wanneer de vis zich niet recht onder de boot bevindt.

Uitrusting voor diepzeejigging

De juiste uitrusting is van cruciaal belang bij diepzeejigging. Hier zijn enkele belangrijke elementen van je uitrusting:

  • Hengels: Diepzeejighengels zijn speciaal ontworpen om de krachtige bewegingen van grote vissen aan te kunnen. Ze zijn vaak korter en sterker dan traditionele hengels.
  • Reels (Molens): Reels voor diepzeejigging moeten een sterke slip hebben en voldoende lijncapaciteit om grote vissen te kunnen beheersen.
  • Vislijnen: Sterke en duurzame vislijnen zijn van essentieel belang voor diepzeejigging, omdat ze bestand moeten zijn tegen de krachtige gevechten met roofvissen.

De essentie van zoetwaterjigging

Zoetwaterjigging is een techniek die vaak wordt gebruikt bij het vissen in meren, rivieren en reservoirs. Het draait om het gebruik van loodkoppen met kunstaas om roofvissen zoals baars, snoek en snoekbaars te verleiden.

Soorten kunstaas voor zoetwaterjigging

Bij zoetwaterjigging worden verschillende soorten kunstaas gebruikt, waaronder rubberen twisters, shads en creature baits. Deze imiteren prooivis en trekken roofvissen aan.

Technieken voor zoetwaterjigging

Zoetwaterjigging vereist specifieke technieken om succesvol te zijn. Hier zijn enkele belangrijke technieken voor zoetwaterjigging:

  • Bodemjiggen: Bij bodemjiggen laat je het kunstaas naar de bodem zakken en haal je het langzaam op om het kunstaas over de bodem te laten glijden. Dit is een effectieve techniek voor het vangen van baars en snoekbaars.
  • Verticaal Jiggen: Verticaal jiggen wordt vaak gebruikt bij het vissen vanuit een boot. Je laat het kunstaas recht onder de boot zakken en haalt het met schokkerige bewegingen omhoog. Dit is handig bij het vangen van snoek en snoekbaars.

Uitrusting voor zoetwaterjigging

Bij zoetwaterjigging is de juiste uitrusting van essentieel belang. Hier zijn enkele belangrijke onderdelen van je uitrusting:

  • Hengels: Zoetwaterjighengels moeten de gevoeligheid hebben om aanbeten waar te nemen en de kracht om de vis te landen.
  • Reels (Molens): Reels voor zoetwaterjigging moeten een soepele slip en een goede lijncapaciteit hebben.
  • Vislijnen: Gebruik vislijnen die geschikt zijn voor zoetwateromgevingen, en zorg ervoor dat ze de kracht van de vis kunnen weerstaan.

Conclusie

Jigging is een veelzijdige vismethode die zowel in diepzeewateren als in zoetwateromgevingen kan worden toegepast. Het vereist specifieke technieken en uitrusting, maar biedt vissers de mogelijkheid om een breed scala aan vissoorten te vangen. Of je nu op zoek bent naar avonturen in de diepzee of ontspanning aan een zoetwatermeer, jigging opent de deur naar opwindende viservaringen. Dus, grijp je jigginguitrusting en ga op weg naar nieuwe visavonturen!

visvinder
visvinder
Meer van visvinder - Lid sinds 6 maanden 24 dagen

Deel dit artikel